fredag den 3. august 2018

Den politiske kandestøber sat under nutidens øjne

De fleste har været igennem tekster om Ludvig Holberg i løbet af skoletiden. Om du har syntes om hans tekster eller ej, er der en stor mulighed for, at du vil synes godt om teaterstykket


Folketeateret bugner med folk, der er kommet for at se Den politiske kandestøber, der er sat under 2017’s øjne. Den politiske kandestøber trykt i 1723 er Holbergs første komedie. Hovedrollen spilles af Henrik Koefoed, der er en stor skuespiller inden for teater, og han er blandt andet også en del af Ørkenens Sønner. Mette Horn, der spiller kandestøberens kone, er blandt andet kendt fra Max Pinlig som hovedpersonens mor. Stykket indeholder politisk satire, der kan frembringe latter og samtidig få en til at tænke på den nuværende politiske situation. Hvis du kaster et blik på de dyre rækker nederst, lægger du mærke til, at størstedelen af gæsterne er oppe i årene. Oppe på balkonen får du øje på gæster, der overvejende er markant yngre. Det kan tyde på, at mange klasser fra forskellige uddannelser er samlet for at se stykket. 

Noget for enhver

Der er en sværm af larm, hvor jeg sidder på balkonen før forestillingen. Unge gymnasieelever snakker højlydt, mens nogle er på deres mobiler. På de dyre rækker bemærkes det, at de ældre mennesker småsludrer, mens der ikke er tegn på nogen mobiler. Når stykket begynder, forstummer larmen. Scenen åbnes, og du bliver hurtigt introduceret til kandestøberen, der hellere vil være politiker end kandestøber. Han forsømmer sit arbejde og sin familie til fordel for en lille gruppe af folk, som han diskuterer politik med på en bar. Han mener, at han har mere styr på politik end de personer, der sidder ved magten. Hans kone er meget imod, at han forsømmer sit arbejde til fordel for politik. Han bliver senere udnævnt til borgmester, fordi politikerne opdager, at kandestøberen finder ud af, at en af politikerne gemmer på en skandale, og kandestøberen samtidig har fået tilslutning hos en lille gruppe af folk. De udnævner ham for at holde ham hen, hvor de har tænkt sig at give ham umulige opgaver, som en borgmester ikke normalt løser. Formålet er, at han skal gøre sig selv til grin for hele byen, så han ikke tør at tænke på politik igen.

Der kommer i teaterstykket referencer, som alle kan følge med på. Eksempelvis kommer der en parodi på Lars Løkkes forklaring om skattepolitikken med hans ord som “mere mindre” efterfulgt af en henvisning til liberalisten Joachim B. Olsen. Der kommer også referencer til noget, der er lidt frækt. Disse ting kan stort set alle i hallen følge med i. Selv de småsøvnige folk på balkonen får sig et grin. Der også er andre parodier og andet underholdning som kun de trænede, ældre mennesker kan forstå pointen af.

Komedien slutter med, at kandestøberen bliver afsat som borgmester, fordi han ikke kan løse sine opgaver, hvor mange af dem i realiteten er opdigtede. Under perioden har han heller ikke fået reel magt over byen, og han indser, at det hele har været et skuespil for at narre ham. Kandestøberen indser, at han ikke egner sig som borgmester – “En gang kandestøber, altid kandestøber”.

Udbyttet af stykket

Udover at du får dig et godt grin af stykket, får du også stof til eftertanke. “En gang kandestøber, altid kandestøber” tyder på, at du ikke bør gøre dig klog på noget, du ikke har forstand på. Du kan sagtens komme til at føle dig klog på noget, hvis du ser på noget udefra uden at se på det indre komplekse system. Kandestøberen blev godt nok ikke rigtig borgmester. Dog indser han heller ikke før til allersidst, at han ikke reelt er blevet borgmester. Det med uvidenhed om politik kan tyde på nogle af nutidens politikere, der har det hele i munden. Når det kommer til stykket, har de ikke styr på så meget. Du kan komme til at tænke på Trump, der egentlig ikke har helt styr på det politiske system. Der henvises eksempelvis til suspensionen af Trumps indrejseforbud grundet uoverensstemmelse med landets konstitution. Omvendt bliver der også hentydet til, at komediens politikere heller ikke har rent mel i posen. Det er et tegn på, at der er forskellige ting, der er galt i nutidens politik. Dog skal der gøres op med det på den rigtige måde, så de samme fejl ikke gentager sig.

På trods af at teaterstykket er godt, kan det ikke måle sig med de store teaterstykker fra prestigefyldte teatre i udlandet, som du måske har set i en video på nettet. Selvom størstedelen af gæsterne er ældre mennesker, er det dog værd at komme ind og se Den politiske kandestøber, der kan trække på smilebåndet hos de fleste. En stor del af de unge har virket til at være glade for at se teaterstykket. Generelt bør du som ung voksen en gang imellem komme til teatret for at se et teaterstykke, da det giver en kulturberigelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar